Piparkoogi küpsetusnipid

Miks peab piparkook olema lame ja lapik? Sellest küsimusest sai alguse PiparkoogiMaania näitus. Piisab juba veidi mängulisemast mõtlemisest ja paarist töövõttest, et küpsetada täiesti teistsuguseid piparkooke. Piparkookide küpsetamine ja vürtsikalt magus lõhn kuuluvad iga jõuluootuse juurde. Siit leiad peamised töövõtted, et teha põnevamaid piparkooke ja muuta need jõulud veelgi maagilisemaks. Piparkoogi küpsetamisel on piiriks vaid fantaasia!

Suhkrusiirup

Piparkookide ühendamiseks on parim liim suhkrusiirup. Suhkrusiirupi tegemiseks vala suhkur paksu põhjaga potti või pannile ja kuumuta pidevalt segades kuni sulamiseni. Kohe peale suhkru sulama hakkamist vähenda kuuumust miinimumini (pliidi näit 1), sest siirup läheb väga kiiresti kõrbema ja mustaks. Kasutamise ajal hoia pott pliidil madalal kuumusel. Kasta piparkoogi kleebitav pind otse potis siirupisse ja suru piparkoogid kokku. Hoia tükke paigal 5-10 sekundit kuni siirupi tahkumiseni. Ettevaatust näppudega – siirup on väga kuum ja kleepuv. See töö ei sobi lastele!

Glasuur

Glasuuri saab ise teha tuhksuhkrust ja munavalgest. Munavalge võib kloppida vahtu, kuid saab ka niisama. Lisage tuhksuhkrut munavalgele ja segage hoolega seni, kuni glasuur on sobivalt paks. Värvilise tuhksuhkruga saab värvilist glasuuri. Pruuni tuhksuhkruga saab teha glasuuri, mis jääb vähenähtav ja võimaldab vigu parandada. Soovi korral võib maitseks valmis segule lisada veidi sidrunhapet.

Karamellkommid

Karamellkommidest saab teha piparkoogi sisse värvilisi aknaid. Piparkoogi sisse klaaskommidest klaaside sulatamiseks aseta piparkook küpsetuspaberile ja lõika piparkoogi sisse sobilikud avaused. Küpseta piparkooke tavalisel moel u 8 min, kuni need on peaaegu küpsenud, aga veel veidi pehmed. Võta pann ahjust ja pane aukudesse karamellkommid. Kasutada saab ainult puhast karamelli, milles ei ole moosi. Ka liialt tuhksuhkrused karamellid ei jää ilusad – need loputa enne veega puhtaks ja lase kuivada. Kommid võib tükkideks purustada, et need kiiremini sulaksid, aga saab ka tervete kommidega. Nüüd vähenda ahju temperatuuri 170-180* kraadini ja pane kommidega piparkoogid uuesti ahju kuni karamellid on sulanud ja piparkoogid kuldpruunid. Piparkoogid eemalda küpsetuspaberilt alles siis, kui karamell on jahtunud ja uuesti klaasistunud.

Kuidas teha piparkoogist koer

Miks peab olema piparkook lame ja lapik? Siin on tore videojuhend, kuidas küpsetada disainer Raul Erdeli loodud PiparkoogiMaania koer. Koera väljalõikamiseks saab šablooni välja printida siit:

Lõika tainast küpsetuspaberil

Peened piparkoogidetailid, mis peavad oma kuju säilitama, on hea välja lõigata otse küpsetuspaberi lehel. Nii ei deformeeru valmis lõigatud piparkoogid ahjupannile tõstmisel. Samuti on hea valida võimalikult vähe kerkiv piparkoogitainas. Küpsetatud piparkookide servad saab vajadusel sirgeks ja õigesse mõõtu lihvida tsitruseriivi või mõne muu peenema riiviga.